sâmbătă, 13 decembrie 2008

Mi-am amintit de Amza Pellea

Azi am fost la scoala. Profii - "niste oameni acolo, si ei...", vorba poetului.
Ultimul curs cu decanul - Prof.dr.univ.etc.etc.etc. Grigore Nicola. Oltean, trait intre moldoveni... La baza tehnician, meditator eminent la matematica pentru loaze de oameni cu functii... Acum, directorul Institutului de Filosofie şi Psihologie Constantin Rãdulescu Motru. Colaboreazã academic cu Centrul de Studii Creative Georgia, SUA, E.P.Torrance şi cu Academia Slovacã de Ştiinţe; conduce programe de cercetãri fundamentale şi aplicative. Domenii de specializare: psihologia învãţãrii, creatologie, psihoecologie, mentoratul şi carierele de excepţie; comunicare didacticã.
Care e legatura cu Amza Pellea? Vorba olteneasca, stiinta de a folosi cuvintele cu nobilele sensuri, cu minunatele accentuari, cu frazare presarata cu arhaisme ca imortele gasite in cartile vechi, date jos din poduri, mirosite in anticariate, jovialitatea de juvete care-l invoca pe moldoveanul ancestral Eminescu pentru a ilustra memoria psihologica a umanitatii...
Ce mai, intr-o zi in care nu trebuia sa lasi nici un caine afara, daca tineai cat-de-cat la el, am avut o sarbatoare a spiritului mergand la scoala.
Si mi-am amintit de Amza Pellea.

Nu cred in flori
Nu cred in flori
Nu iubesc culoarea
Si parfumul lor!
Ma revolta aerul nevinovat
Si diafan
Pe care-l flutura
Ca pe un steag.
Nu le iubesc!
Stiu
Ca pentru stralucirea lor
Trudesc nestiute
In intuneric si umezeala
Radacinile!
Amza Pellea - 1966

2 comentarii:

Anonim spunea...

În afară de Amza, pe care l-am cunoscut personal şi era un om extraordinar, toţi, dar absolut toţi oltenii pe care i-am cunoscut sunt oameni de nimic. Şi i-am cunoscut la ei acasă. Caracteristici ? Lăudăroşi,neserioşi până la patologic, te copleşesc cu "lasă că te ajut eu să faci aia şi aia" şi pe urmă "am zis eu asta ? Nu se poate", ipocriţi, primitivi, beţivi până la starea de tablă... O singură calitate, jovialitatea. În rest, repet, cu o excepţie, oltenii sunt cu no-no. Prefer ardelenii.

B85CSP spunea...

Potriveala - suntem de aceeasi parere.
Profu' m-a impresionat tocmai pentru ca pare a fi exceptia.
Si apoi, eu urasc oamenii si iubesc cuvintele:)... El a zis "am lucrat in fabrica unde m-am convins de cumintenia masinilor si stupiditatea oamenilor".