joi, 23 decembrie 2010

Draga Mos Craciun,

Pe mine nu mă cunoşti pentru că nu-mi amintesc să-ţi fi scris vreodată să-ţi cer ceva, dar s-ar putea să mă fi văzut în globul tău de cristal când repetam cu înfrigurare poeziile pe care urma să le recit în faţa întregului sat adunat în sala mare şi îngheţată a căminului cultural şi că abia aşteptam să mă costumez, să cânt şi să dansez la serbarea pe care şcoala o organiza în cinstea lui Moş Gerilă, căci cu el aveam de-a face pe vremea mea.
Aşa că, în copilărie nu ne-am intersectat iar mai târziu ai devenit pretext de a primi si a face daruri, de a primi şi a face vizite, şi, mai ales, prilej de zile libere în care a trebuit să lucrez...
Dacă globul tău de cristal are memorie suficientă ai să vezi că de Crăciun eram pe drumuri, înghesuindu-mă în trenuri personale aglomerate, înotând prin zăpezi patru kilometri, pentru că au fost nişte ani în care copilul era la mama şi eu, moartă-coaptă trebuia să ajung să marchez momentul fiindcă tu, nu-i aşa, spuneai una şi făceai alta, adică nimic. Spuneai că vii şi le aduci nuş'ce cadouri copiilor cuminţi dar de fapt pasai toată această poveste pe umerii mei. Aveai grijă să-ţi pui spiriduşii să fluture pe la nasul fiicei mele tot felul de Barbie cu casă şi grădină, cu rânduri de rochii şi agrafe care costau cât leafa mea pe două luni, o îndemnai să-ţi scrie şi să-ţi ceară orice că, deh, nu plăteai tu...
Cel mai tare mă supărai când veneai, chipurile la şcoală la fiica mea pentru că eu trebuia să cumpăr cadoul, să-l predau cu etichetă la doamna învăţătoare, ca tu să ieşi în faţă şi, cu maximă ipocrizie, să pozezi în moşul cel bun care-i răsplăteşte pe copiii cuminţi. Necazul venea când se desfăceau cadourile şi fiică-mea constata că, deşi a fost cel mai cuminte copil şi cel mai bun la învăţătură, nu primea ce ţi-a scris ci ce mi-am permis eu, mama lui.
Chiar aşa, îţi mai aduci aminte când s-a rătăcit pachetul meu? Când ai ajuns la fundul sacului şi n-ai găsit nimic pentru copilul meu, cel mai cuminte, mai sensibil, mai frumos şi mai bun copil? Îţi aminteşti privirea ei, lacrimile ei? Poţi să-ţi imaginezi ce-a fost în sufleţelul care a tremurat tot în aşteptarea ta?! De atunci te urăsc, Moş Crăciun. Şi m-am urât şi pe mine că nu am avut tăria să-i spun adevărul. Că nu eşti decât o minciună, că nu primim degeaba nimic de la nimeni. Nici măcar de la tine. Şi că poate exişti, dar în niciun caz nu ai vreo legătură cu darurile, cu cuminţenia sau cu învăţătura. Nu i-am spus pentru că n-am vrut să ucid credinţa ei că miracolele se întâmplă, să nu-i sărăcesc copilăria şi să te las să-ţi spui povestea, iar ea să creadă în tine cât va voi şi va putea...
Acum că ţi-am spus în faţă toate acestea, poţi să nu treci pe la mine că nu vreau să cheltuiască nimeni niciun ban în numele tău pentru mine, că am tot ce-mi trebuie şi că nu vreau decât să petrec acest sfârşit de săptămână ca multe altele. Bucuriile, multe, puţine câte-or fi să fie nu o să mi le aduci tu şi nici nu le aştept de la tine, cum nu aştept nimic de la tine de fapt.

12 comentarii:

Vocea-de-departe spunea...

Moş Crăciun nu există. Dar bucuria de a dărui e veşnică. Şi e mai mare decât cea de a primi. Aşa că, din suflet îţi urez ca vârtejul sărbătorilor de iarnă, când va fi trecut, să-ţi lase sufletul senin şi în locul lacrimilor de anul ăsta, cristalul limpede al unei bucurii ce poate fi împărtăşită cu cineva drag.

Mircea Vladut spunea...

Imi amintesc de un Mos venit la baiatul meu care era mic. Acesta a fost foarte rabdator, politicos si amabil, a spus poezii, pana cand si-a pierdut rabdarea si a spus direct ce-l doare: "Ce ai acolo, in sac, pentru mine?"
Atunci mi-am dat seama ca noi ii invatam pe copii sa fie ipocriti. Sa se prefaca pana cand obtin cadoul. De atunci le-am spus ca Mos Craciun cere bani de la mine ca sa-i cumpere lui cadouri.
Cand avea vreo 7 ani i-am spus ca nu exista Mos Craciun. Si atunci mi-a spus ca i-a recunoscut pe cei care jucau rolul.
Cand am citit despre "privirea ei, lacrimile ei", m-am gandit ca noi ii invatam sa aiba niste asteptari false de la viata, ca cineva le va da ceva. Si vor ajunge dezamagiti cand li se vor spulbera visele. Le cream o problema psihica pe care o vor rezolva in adolescenta sau... niciodata, vor suferi toata viata, asteptand pe Mos Craciun, Fat Frumos sau Ileana Cosanzeana.
Tot adevarul e cel mai bun ca metoda de educatie. Eu asa am procedat si nu regret.

Mircea Vladut spunea...

Imi place atat de mult articolul acesta, incat cer permisiunea de a face un link pe blogul meu.

B85CSP spunea...

@Mircea
As fi gestionat mai bine relatia cu acest mos daca el se limita sa-mi invadeze doar casa, insa cu obiceiurile tampite ale scolii din zilele astea nu m-am putut pune. Stii vorba aia... dar multi!
Cat despre link, nicio problema. Vreau sa-ti spun ca atata vreme cat lansez in spatiul public aceste texte, inteleg sa devina de consum general.

B85CSP spunea...

Draga mea Voce,
Cuvintele tale sunt, ca de fiecare data, pansament pentru ranile mele. Iti multumesc pentru ca esti aici sa-mi spui asemenea vorbe, sa-mi daruiesti curaj si speranta.

Daniela spunea...

Iti doresc din toata inima un an mai bun, lipsit de griji si cu multe zambete. La multi ani!

B85CSP spunea...

@Dany
Multumesc. Atat imi doresc, si doresc tuturor, pentru 2011!

Liviu Vacariu spunea...

Povestea spune ca cele mai frumoase cadouri sunt cele oferite din tot sufletul. Atunci cind te astepti cel mai putin. Mos Craciun le ofera din obligatie atunci cind te astepti cel mai mult.
Si daca ar fi sa-mi doresc un cadou, mi-ar placea sa primesc un cadou facut chiar de cel care-l ofera. Un cadou facut si nu cumparat pentru ca punem suflet in lucrurile pe care le facem.Exista "Mosi Craciuni" care fac asta?

B85CSP spunea...

@Liviu
Cum ar fi un goblen? Un desen? O fotografie? O rama din scoici? Un fular impletit la gura caloriferului?
Cine mai are timp pentru asa ceva, cand toti alergam de dimineata pana seara sa castigam bani, bani cu care sa cumparam... sa aiba Mos Craciun ce pune sub brad...

T. spunea...

Buna,
am dat de blogul tau si e placut sa-l citesti..
daca esti interesat/a de un link exchange, astept o reactie din partea ta la adresa schimbeschigabriela@gmail.com
voi reveni,
multumesc!

T. spunea...

Iti multumesc !
Sa ai o zi minunata :) !

B85CSP spunea...

@T.
Bine ai venit aici.
Eu tac si fac :)