duminică, 7 iunie 2009

Mon bijou

Initial, te-am vazut intr-o vitrina. Erai asa cum te imaginasem, cum visasem si nu credeam ca existi. Mi-era greu sa cred ca s-a gandit cineva sa te alcatuiasca din metalul pe care si eu l-as fi ales, cu pietrele scanteietoare si cu modelul unic, sofisticat, transcendand orice (trend, tendinta sau curent in moda).
Nu stiu de cand asteptai acolo, scanteind catre ochi trecatori, dar stiu ca am stat asa, cu nasul lipit de geamul vitrinei, pret de jumatate de an. Te priveam, apoi ma priveam in oglinda, inchipuindu-mi cum mi-ar fi stat cu tine la rever...
Intr-o zi am intrat si te-am cerut. Mi s-a spus pretul. Parea peste puterile mele, insa am platit. Scump.
N-am apucat sa te port in lume...
M-am bucurat ca te am?
Cat a fost fericire, cat a fost durere?!?
Am trait tot - de la vis la realitate, de la ras la plans, de la mangaiere la imbratisarea mortii insasi...
Imi spun in fiecare zi ca nu esti creat decat sa impodobesti revere... Cu timpul, poti deveni doar o piesa intr-o colectie.
Ai fi fost averea mea. Te-as fi purtat cu trufie in fata lumii si te-as fi sarutat cu umilinta cand am fi ramas singuri.
Acum ma tem sa te duc la un expert sa nu aflu ca esti vreun gablont...

4 comentarii:

Vocea-de-departe spunea...

Mai presus de valoarea oricărui material e valoarea cu care investim obiectele, bogăţia cu care vin, stările pe care le-ai trăit alături de ele, împrejurările trăite şi visele tale... Mai ţii minte ce spunea Proust (pe care altfel nu prea-l agreez) şi a prăjituricii lui, acea "madeleine" care-i aducea în minte copilăria, o lume, o viaţă ?...

B85CSP spunea...

Investim in lucruri, ne inconjuram de obiecte care devin pretioase prin straturile de sentimente in care le invelim, prin felul in care am stiut sa le purtam. Obiectele au darul de a nu ne dezamagi, ele nu ne parasesc, nu mint si nu se straduiesc sa para altceva decat sunt.
Cand investim in oameni insa, posibilitatea sa platim pentru un gablont pret de giuvaer veritabil e foarte mare.
Mie mi s-a intamplat...

Vocea-de-departe spunea...

Aici ai atâta dreptate, că nici nu vreau să mă mai gândesc...

B85CSP spunea...

Mon bijou est un Il.